Ben Luderer: Uit liefde getekend

Nijmeegse kunstenaar Ben Luderer (1937) begon in 1971 met het maken van een enorme vogelvluchttekening van vooroorlogs Nijmegen (na de sloop van de vestingwerken, maar vóór het bombardement van 1944 en de grootschalige sloop van de benedenstad na de Tweede Wereldoorlog). 

Bijna 50 jaar lang heeft hij pand voor pand met uiterste precisie getekend. Nu hij dit jaar 80 is geworden, stopt hij met dit werk en schenkt hij de tekening aan Museum Het Valkhof. De enorme tekening (450 x 125 cm) is niet af en zou ook nooit kunnen worden voltooid, want van sommige panden weten we te weinig om ze zo nauwkeurig te kunnen weergeven. In de tentoonstelling worden de vogelvluchttekening en de werkwijze van de kunstenaar toegelicht met een keuze uit de voorstudies die hij van enkele onderdelen heeft gemaakt, waaronder de Stevenskerk. Ook ziet u bijzondere gevelbeelden o.a. de liggende eenhoorn van cafe Het Witte Paard, de gaper van de drogisterij aan de Ganzenheuvel en de olifant van het kruidenietsbedrijf dat zich bevond op de hoek van de Lage Markt.   

Het Besiendershuis en Fishionfilm maakten de documentaire 'Requiem voor Nijmegen', die Ben Luderer als persoon en kunstenaar op een bijzondere manier in beeld brengt. Deze documentaire is ook in de tentoonstelling te zien. 

Evenement
Van zaterdag 23 september 2017
Tot en met zondag 7 januari 2018
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda