Week van de Koloniale Geschiedenis

Van 21 t/m 28 oktober 2018 organiseert Museum Bronbeek in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ activiteiten rond het thema Opstand. Het doet dit in samenwerking met ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, het IndoFilmCafé / Lux Nijmegen en de Stichting Moluks Historisch Museum.

Opstand en verzet
Velen zijn door de tijd heen op allerlei manieren in opstand gekomen tegen vreemde overheersers. Ook in de Nederlandse koloniën, zowel de Indonesische archipel als Suriname en de Caraïben, kwamen mensen keer op keer in verzet tegen de heersende autoriteiten, in individuele verzetsdaden of massale opstanden.

Programma Week van de Koloniale Geschiedenis
Museum Bronbeek besteedt aandacht aan Opstand in de Oost en de West met een divers programma.

Allereerst met twee tijdelijke tentoonstellingen over opstand en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de expositie Katjongs in Colditz staan het Indische en Indonesische verzet in Nederland tegen de Duitse bezetting centraal; samensteller en historicus Herman Keppy geeft hierover op 21 oktober een lezing met aansluitende rondleiding door deze tentoonstelling. In de tentoonstelling Gevangen in beeld. Changi door de ogen van tekenaar Henk Brouwer 1942-1945 krijgen bezoekers – ook in speciale rondleidingen - een beeld van het Japanse krijgsgevangenenkamp Changi in Singapore.

De Stichting Moluks Historisch Museum verzorgt op 23 oktober het dagvullende live magazine Molukkers in verzet. Strijden voor idealen en tegen onrecht. Op 24 oktober gaat de historicus Karwan Fatah Black van de Universiteit Leiden in op de redi musu, slaven die door de Nederlanders werden ingezet in de strijd tegen weggelopen slaven en in ruil daarvoor de vrijheid verkregen. Antropoloog Maria Reinders-Karg van de Stichting Stil Verleden behandelt diezelfde dag het Nederlands slavernijverleden in alle voormalige koloniën. Filmliefhebbers kunnen ook op 24 oktober in het IndoFilmCafé te Nijmegen de Indonesische speelfilm Sudirman zien; deze Indonesische generaal speelde een centrale rol in de dekolonisatieoorlog.

Dansers van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten geven in het museum op 25 oktober ’s avonds en op 28 oktober ’s middags meermalen een dansvoorstelling, die geïnspireerd is op klassieke Surinaamse slavendansen.

Op 27 oktober wordt de documentaire Verzet in Indië getoond, met een introductie en een analyse door de maker Peter Hoogendijk; onderwerp is het verzet tegen de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 28 oktober sluit de groep Kusumo Budoyo de Week af met live gamelanmuziek en dans.

De ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis.

Evenement
Van zondag 21 oktober 2018
Tot en met zaterdag 28 juli 2018
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda