Beek-Ubbergen – Musschenberg
B17
Beek-ubbergen
1949

Beek-Ubbergen – Musschenberg

Beek
Een gedeelte van het huidige Beek hoorde tot 1949 bij Duitsland. Hier lagen landgoederen zoals de Wylerberg en beroemde uitspanningen zoals Startjeshof en de Grote en Kleine Musschenberg. De Kleine Musschenberg overleefde de Tweede Wereldoorlog en houdt de toeristische traditie van Beek in ere, maar nu op Nederlands grondgebied.

Grens
Sinds eeuwen lag de grens tussen het hertogdommen van Gelre en Kleve (en later van Nederland en Duitsland) middenin het huidige Keteldal en oostwaarts langs de Rijksstraatweg. De heuvels in het oosten van Beek, met onder andere de Musschenberg en Wylerberg, hoorden dus bij Duitsland. Onderaan de Musschenberg stond al sinds de 17e eeuw een boerderij-herberg. De naam ervan zou afkomstig zijn van het plaatselijk dialect voor onzelievevrouwebedstro. 

Musschenberg
In de 19e eeuw beheerde de Duitse familie Maas het café De Kleine Musschenberg en de daar achter liggende boerderij met stallen en akkers. Naaste familie bezat het internationaal bekende hotel De Groote Musschenberg, even verderop gelegen aan de grens met Nederland. Pal voor de deur stond de Duitse grenswacht en de beginhalte van de tram naar Kleef. Bij Nederlanders was het hotel zeer geliefd, mede omdat men geen vaste sluitingstijd aanhield. In 1944 lag Beek enkele maanden in de frontlinie en is de familie Maas met de andere bewoners geïnterneerd in kamp Vught.

Oorlog
Na de oorlog annexeerde de Nederlandse regering enkele Duitse gebieden, als compensatie voor alle geleden oorlogsschade. De grens bij Beek werd een kilometer naar het oosten verplaatst, zodat de toeristisch aantrekkelijke delen bij Nederland kwamen. De familie Maas keerde terug, maar de Groote Musschenberg was verwoest en de Kleine Musschenberg zwaar gehavend. Met grote inspanningen herstelden ze het café. Alle gezinsleden kregen de Nederlandse nationaliteit, op één zoon na die ervoor koos om Duitser te blijven. Het huidige hotel-restaurant is nog steeds in bezit van de familie Maas. 

Beek-Ubbergen - Musschenberg

4-ubbergen-de-musschenberg
5:03

Meer informatie

Beek-Ubbergen – Musschenberg
Rijksstraatweg 154 a
6573DG Beek-Ubbergen

Marker of location
locatie