Nijmegen – Romeinse thermen
19 v. Chr. - 410

Romeinen en Bataven

Meer dan 400 jaar maakte het zuiden van Nederland deel uit van één van de grootste beschavingen van de oudheid: het Romeinse rijk. Wij hebben veel van hen geleerd, zoals het schrift en de rechtspraak. Daarnaast zorgden de Romeinen voor welvaart en voor de langste periode van vrede uit de West-Europese geschiedenis.

De Bataven
Duizenden marcherende, zwaarbewapende soldaten, officieren te paard, bepakte muilezels en karren, samen een lint vormend van kilometers lang… De Bataafse boeren die in deze regio wonen, kijken hun ogen uit bij het zien van zoveel militair vertoon. De Romeinen brengen behalve hun wapens ook een compleet andere cultuur mee naar onze streken. Zo zijn ze gewend aan grote steden met gebouwen van steen, maar die bestaan hier nog helemaal niet. De Bataven leven in kleine dorpjes, in boerderijen van hout en leem.

Romeinse steden
Binnen enkele generaties ontstaat in het zuidelijke deel van Gelderland een kleurrijke mengelmoes van Keltische, Bataafse en Romeinse culturen. Op de markten en pleinen van Romeins Nijmegen is het een drukte van jewelste. Een heel verschil met de kleine Bataafse nederzettingen op het platteland! De Romeinen bouwen doorgaande wegen die de regio verbindt met de Noordzee en belangrijke plaatsen als Tongeren en Keulen. Hun ingenieurs bouwen dammen en bruggen: over de Maas bij Cuijk bijvoorbeeld.

Welvaart
De Romeinen beschouwen de Rijn als noordgrens van het Romeinse rijk, de limes. Die loopt dwars door Gelderland en wordt versterkt met forten in Arnhem-Meinerswijk en de Byland. Soms waagt een legioen zich buiten het rijk, zoals het marskamp van Ermelo ons laat zien. Centraal ligt Nijmegen waar een compleet legioen is gelegerd. Daarnaast is Nijmegen ook de eerste en grootste Romeinse stad van ons land. Hier en daar bouwen de Romeinen tempels, zoals in Elst en Cuijk. De welvaart van de Romeinen is af te lezen aan hun villa’s, zoals de villa van Plasmolen.

Historische locaties

Bekijk alle locaties
Overasselt – Romeinse Villa en grafheuvel

Overasselt – Romeinse Villa en grafheuvel

Overasselt
Elst – Gallo-Romeinse tempel

Elst – Gallo-Romeinse tempel

Elst
Wijchen – Romeinse Villa Tienakker

Wijchen – Romeinse Villa Tienakker

Wijchen
Arnhem – Romeins castellum

Arnhem – Romeins castellum

Arnhem
Arnhem – Bataafse nederzetting

Arnhem – Bataafse nederzetting

Arnhem
Tolkamer – Romeins fort Carvium

Tolkamer – Romeins fort Carvium

Herwen
Nijmegen – Romeinse stad Noviomagus

Nijmegen – Romeinse stad Noviomagus

Nijmegen
Berg en Dal – Romeinse steenbakkerij

Berg en Dal – Romeinse steenbakkerij

Berg en dal

Alle locaties zijn geladen.

Er is iets mis gegaan. Probeer de pagina te herladen.