Driel – De Polen van Driel
L19
Driel

Driel – De Polen van Driel

Generaal Sosabowski en zijn Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade hebben in de slag om Arnhem moedig gehandeld. De grote verdienste die zij daarmee hebben gehad voor de bevrijding van Nederland, wordt pas sinds enkele jaren formeel erkend.

Sosabowski
Generaal Stanislaw Sosabowski, die in 1892 werd geboren in Galicië, stond in hoog aanzien bij zijn soldaten. Hij vocht bij Warschau tegen de Duitse troepen die Polen binnenvielen en ontving daarvoor de hoogste militaire onderscheiding. Sosabowski vluchtte daarna via Frankrijk naar Groot-Brittannië, waar hij de leiding kreeg over de Brigade Group. Veel van zijn soldaten sneuvelden bij de slag om Arnhem.

Market Garden
Montgomery en Browning hielden Sosabowski persoonlijk verantwoordelijk voor het mislukken van Operation Market Garden. Hij werd uit zijn commando ontheven en verliet het leger in 1947. Sosabowski stierf in 1967 in ballingschap in Groot-Brittannië en werd begraven in Warschau. De Poolse generaal was de zondebok op wie Montgomery en Browning de schuld van het fiasco van de slag om Arnhem konden schuiven. Alleen de inwoners van Driel zagen de tragiek in van de strijd van het Poolse leger, dat zware verliezen had geleden door de ongunstige omstandigheden en slechte planning van de Britse opperbevelhebbers. Zij beschouwen de Polen als hun bevrijders, met generaal Stanislaw Sosabowski voorop. Nationaal wordt die verdienste pas sinds een paar jaar formeel erkend. Voor velen komt dat eerherstel achteraf, maar voor familieleden niet minder belangrijk.

Polen van Driel

NL 19 - Driel
6:04

Meer informatie

Driel – De Polen van Driel
Polenplein 16
6665CN Driel

Marker of location
locatie