Luxe achter de Limes
49 km, Rijk van Nijmegen

Maak kennis met de Romeinen in het Rijk van Nijmegen. De fietsroute Luxe achter de Limes laat zien waar zij woonden en hoe zij leefden. Aan de route van 49 kilometer staan bij veel van de hotspots informatiepanelen en kan er op diverse plekken met de mobiele telefoon een verhaal over die plek in de Romeinse tijd worden beluisterd. Ook zijn er onderweg prachtige 360 graden-animaties waarmee je kunt rondkijken in het leven van toen. De route heeft drie officiële startpunten; het Valkhof in Nijmegen, het Kerkplein in Malden en het Kasteel in Wijchen. 

© Omroep Gelderland

Routegids en route-app 
De route is te volgen met een kleurrijke gids met handige overzichtskaarten. De fietsroute wordt nog leuker met de gratis app. De app is gemaakt voor jong en oud. Met de app kun je 360 graden rondkijken in de Romeinse tijd. Op vijf locaties in Heumen, Nijmegen en Wijchen zijn 3D reconstructietekeningen gemaakt. Deze geven een levendig beeld van de Romeinse geschiedenis van de stad Ulpia Noviomagus en het villa-landschap in de regio. 

De app bevat ook een game. Hiermee ga je onderweg op zoek naar de Romeinse schatten. Vind ze en ‘graaf ze op’ om je eigen digitale Romeinse museum in te richten. De app is gratis te downloaden in de appstores.

De Romeinse Limes
Deze fietsroute gaat over het Romeinse verleden in het Rijk van Nijmegen. In 19 v. Chr. bouwden de Romeinen in Nijmegen de eerste legerplaats in onze streken. Zuid-Nederland werd deel van het Romeinse rijk. De grens van het rijk, de limes, lag bij de Rijn en de Nederrijn. Het Rijk van Nijmegen vormde het militaire en economische centrum van Nederland. In de vijfde eeuw is het gezag van de Romeinen in Nederland verdwenen.

Het leven achter de Limes
Er veranderde veel in het dagelijks leven achter de limes toen de Romeinen in Nederland waren. De Bataven die hier woonden, maakten kennis met vloerverwarming, stromend water, riolering, huizen en andere gebouwen van hout en steen, soms zelfs met meerdere verdiepingen. In Nijmegen (Ulpia Noviomagus) stonden tempels en een groot badgebouw. Handel met verre streken zorgde er voor dat producten als wijn en olijfolie makkelijk te verkrijgen waren. Door de introductie van de draaischijf werd serviesgoed van goede kwaliteit gemaakt. In deze fietsroute gaan we verder dan alleen de militaire geschiedenis: hoe ziet het dagelijks leven er achter de limes uit? Het Rijk van Nijmegen was het centrum van Romeins Nederland. We zien een duidelijke overgang van de grote stad Ulpia Noviomagus (Nijmegen) naar regionale centra (zoals Wijchen) en het platteland. Op het platteland verschenen naast boerderijen van de plaatselijk bewoners, de Bataven, ook rijke villa’s.

Multicultureel
Wat verder opvalt, zo pal achter de limes, is de mix van verschillende culturen. Hier leefde alles naast en met elkaar, zoals legionairs uit Italië, hulptroepen uit Spanje en Bulgarije, inheemse Bataven, Germanen van boven de Rijn en Keltische handelaars. Feitelijk was dit de eerste multiculturele samenleving van Noordwest- Europa. Door de lange periodes van vrede en wijdverbreide handel groeide de welvaart explosief. En dat vertaalt zich weer in relatieve luxe in de huishoudens achter de limes.

Startpunt Museum Het Valkhof

 1. Fiets vanaf Museum Het Valkhof in oostelijke richting naar het Keizer Traianusplein.
 2. Steek dan de Sint Jorisstraat over en houd het fietspad aan de linkerkant van de weg aan en steek vervolgens de kruising over. Sla aan de overzijde van de kruising direct rechtsaf en volg het fietspad in een bocht naar rechts. Je komt uit op de Graadt van Roggenstraat en slaat hier linksaf. Deze straat gaat over in de Barbarossastraat en Ubbergseveldweg. Na 1,1 km bevindt zich aan de rechterzijde de voormalige plek van twee legerplaatsen.
 3. Vervolg je weg ongeveer 100 meter tot de kruising met de Beekmandalseweg (smal straatje aan linkerzijde).
 4. Fiets vervolgens verder en sla rechtsaf bij het fietspad. Je komt langs een gereconstrueerde zuil. Sla de derde straat rechtsaf en let op de verkleuringen in de straat.
 5. Sla linksaf en fiets rechtdoor tot aan de rotonde.
 6. Steek de rotonde over en fiets rechtdoor. Aan het einde sla linksaf en meteen weer rechtsaf. Fiets over de Bosweg tot aan de doorgaande weg en sla hier linksaf op de ventweg. Bij het kruispunt met verkeerslichten sla rechtsaf. Fiets het spoor over en sla de tweede straat linksaf (Driehuizerweg).
 7. Vervolg je fietsroute over de Driehuizerweg en ga op de grote kruising rechtsaf. Volg knooppunt 10 - 11 - 34 . Tussen deze knooppunten kun je even linksaf slaan om de Romeinse wachttoren te bezichtigen.
 8. Fiets verder richting 34.
 9. Fiets vanaf 34 richting 36 . Houd onderweg bij de Y-splitsing rechts aan. Bij rotonde rechtdoor. Vanaf 36 fiets je richting 37 . Aan je rechterzijde ligt het centrum van Malden.
 10. Fiets terug naar de Broekkant en vervolg je weg richting 37 tot 39 . Vanaf 39 ga rechtdoor richting 25 maar houd bij de Y-splitsing rechtdoor aan. Blijf op de geasfalteerde weg en ga met de bocht mee naar rechts. Na ongeveer 800 meter maakt de weg een bocht naar rechts. Houd hier iets links aan (sla niet helemaal linksaf) en fiets rechtdoor over het fietspad tot aan de doorgaande weg. Sla hier linksaf. Bij de grote kruising eerst rechtdoor en vervolgens rechts aanhouden.
 11. Fiets verder en sla vervolgens de eerste rechtsaf richting 77 . Onderweg kom je langs de plek van een voormalig Romeinse villa.
 12. Fiets verder richting 77.
 13. Fiets verder richting 78 – 79.
 14. Fiets verder richting knooppunt 79 - 88 - 64 maar sla voor 64 linksaf de Kasteellaan in. Aan je rechterzijde bevindt zich Museum Kasteel Wijchen.
 15. Vanaf het kasteel sla rechtsaf in de richting van de Markt.
 16. Aangekomen op de markt sla je linksaf en kom je uit op de Elckerlycweg. Ga hier rechtsaf. Aan het einde van de straat kom je het Wijchens Meer tegen.
 17. Sla vervolgens rechtsaf. Bij rotonde linksaf oversteken.
 18. Fiets vervolgens terug via de rotonde en sla de tweede weg in (Hogeweg). Na ongeveer 100 meter is aan de rechterzijde een paneel te zien.
 19. Fiets verder en sla eerste weg rechtsaf en vervolgens de eerste weg linksaf (Oude Klapstraat). Fiets rechtdoor. Als de weg een bocht naar links maakt sla dan rechtsaf en houdt vervolgens links aan (Spoorstraat). Als de weg een bocht naar rechts maakt, sla dan scherp rechtsaf (Baron d’Osystraat). Aan het einde van de straat bij de hekjes even afstappen.
 20. Steek vervolgens de straat over en ga rechtdoor. Op de T-kruising sla je linksaf. Na 300 meter rechtsaf, fiets met de weg mee en vervolgens de eerste weg linksaf (Acaciastraat).
 21. Fiets rechtdoor tot aan de doorgaande weg. Dit is tevens 79.Fiets richting 75. Onderweg kom je langs het Wijchens Ven.
 22. Fiets verder richting 75 - 54 . Bij 54 volg fietsbordje Nijmegen (fietspad onder snelweg door). Vervolgens eerste weg linksaf en op de doorgaande weg rechtsaf. Na 500 meter via een paadje rechtsaf de dijk op. Op de dijk naar links.
 23. Op de T-kruising linksaf. Daarna rechtsaf en kruising oversteken. Fietsbordjes ‘Nijmegen’ volgen, onder het spoor door, tot aan de grote weg. Hier rechtsaf. Na de woonboulevard de weg oversteken en aan de overzijde door een hekje het fietspad naar beneden volgen. Bij T-kruising linksaf.
 24. Fiets verder en sla vlak voor de brug linksaf. Je komt uit bij 23 , fiets verder richting 22 - 24 . Bij 24 linksaf slaan en knooppunten volgen tot aan Voorstadslaan en Dikkeboomweg (1,5 km). Sla linksaf naar de Voorstadslaan. Bij rotonde rechtdoor.
 25. Fiets verder op de Waterstraat. Je komt langs het Maasplein.
 26. Aan het einde van de straat linksaf en meteen rechtsaf. Aan het einde van de straat rechtsaf. Na 100 meter sla linksaf, het terrein van het Honigcomplex op. Ga onder de poort door en daarna rechtsaf door het fabrieksstraatje.
 27. Na een bocht naar rechts kom je weer uit bij de weg en sla je linksaf op het vrij liggend fietspad.
 28. Fiets rechtdoor. Bij de kruising met de doorgaande weg sla je linksaf. Je komt uit bij 20 . Fiets vanaf hier richting 02 . Op de Waalkade kom je langs het nieuwe centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei wat eind 2017 zijn deuren zal openen.
 29. Fiets richting 02 - 01 . Je bent aan het einde gekomen van de fietsroute.
Route beschrijving
Download route
Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Evenementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben een aantal grote en interessante evenementen voor je geselecteerd. Evenementen op imposante kastelen of bijvoorbeeld wandeltochten door deze prachtige provincie.

Bekijk de evenementenagenda.

Legenda