Epe – De Dellen
B23
Epe
1803

Epe – De Dellen

Epe – De Dellen
Epe – De Dellen
Epe – De Dellen
Epe – De Dellen
Epe – De Dellen
Epe – De Dellen

De Dellen bij Epe is een landgoed uit de 19e eeuw dat zijn faam vooral te danken heeft aan de beroemde weerkundige Buys Ballot. Hij veranderde de uitgestrekte heidegronden in een parkachtig landgoed met afwisseling van bossen, lanen en heideveldjes. Het landgoed was in 1929 de eerste aankoop van het zojuist opgerichte Geldersch Landschap.

Daendels
Landgoed de Dellen is aangelegd door generaal Herman Daendels, die zeer actief was tijdens de woelige Frans-Bataafse tijd in Nederland. Maar in 1803 was hij in ongenade gevallen bij de regering en trok hij zich terug op de Veluwe. De Bataafse Republiek schonk hem een groot stuk heidegrond bij Epe. Daendels bouwde er een buitenhuis en begon de heidegrond te ontginnen voor akkerbouw en schapenteelt. Dat werd geen succes. Overigens werd Daendels na een paar jaar weer in ere hersteld en werd zelfs Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië.

Buys Ballot
De grond werd in 1851 verkocht aan de natuurkundige, scheikundige en weerkundige Christophorus Buys Ballot. Hij werd vooral bekend door zijn Wet van Buys Ballot, die de relatie aangeeft tussen wind en luchtdruk. Er is ook een krater op de maan naar hem vernoemd. Buys Ballot plantte op grote schaal bossen van grove den, een boom die snel groeit en daardoor geschikt is voor de productie van hout. Buys Ballots zoon Cornelis breidde het landgoed uit door de aanleg van een landschapspark met brede lanen en uitheemse boomsoorten. Cornelis is op het landgoed ook begraven, samen met zijn hondje Pipo.

Geldersch Landschap
In 1929 kocht Geldersch Landschap het grootste gedeelte van het landgoed (362 ha!) van Frederik Buys Ballot. In 2007 kocht Geldersch Landschap nog een ander deel van het oorspronkelijke landgoed aan. Op dit terrein stond ooit café-pension De Dellen, ook wel het Meinhuis genoemd. Dat pand is in 1968 afgebroken, maar de resten van de bijbehorende, populaire bootjesvijver zijn teruggevonden en herkenbaar gemaakt.

Epe – De Dellen
Epe – De Dellen
Epe – De Dellen
Epe – De Dellen
Epe – De Dellen
Epe – De Dellen

Meer informatie

Epe – De Dellen
Zuidweg
Epe

Marker of location
locatie